11
[GUIDE] Installera drivrutiner, säkerhetskopiera, låsa upp bootloader, flasha recovery, roota etc

 1. J0han
  KitKat Apr 8, 2015

  J0han , Apr 8, 2015 :
  Innehållsförteckning
  FÖR WINDOWS 7, 8 OCH 10
  1. Grundläggande information
  2. Förberedelser (installation av ADB och fastboot samt drivrutiner till dessa)
  3. Backup
   • Backup på bilder, musik, filmer och nedladdade filer
   • Backup på telefonkontakter
   • Backup på appar
    • Backup på appar med hjälp av Androids inbyggda system
    • Backup med hjälp av appen My Backup
    • Backup med hjälp av appen Helium
   • Övrig backup
    • Backup på WhatsApp-konversationer
    • Backup på Nova Launcher-konfiguration
  4. Upplåsning av bootloadern
  5. Installation av custom recovery
  6. Nandroid- och EFS backup
  7. Ordna root-access
  Är det något som är det minsta oklart? Skriv och fråga om råd innan ni går vidare! Att följa dessa steg innebär egentligen ingen större risk, men går ni vidare och följer momenten beskrivna i den påbyggande och lite mer avancerade guiden ökar riskerna om man inte läser igenom varje steg tillräckligt noggrant. Jag vill med detta som bakgrund skriva mig fri från ansvar om ni mot förmodan skulle klanta till det, men självklart kan vi lösa de flesta tänkbara problem tillsammans!

  Målet med den här guiden är att vara så välstrukturerad och tydlig som möjligt. Jag har därför lagt till rörliga bilder på de moment jag kände kunde dra fördel av det. Med det sagt uppskattar jag därför tips om det minsta lilla som skulle kunna förbättras eller läggas till. Alla förslag är bra förslag!

  Stort tack till @DaxNagtegaal vars tråd den här guiden till stor del är baserad på!
   
  Last edited: May 18, 2015

  #1
 2. J0han
  KitKat Apr 8, 2015

  J0han , Apr 8, 2015 :
  Grundläggande information

  ADB (Android Debug Bridge)
  ADB är ett verktyg som används för att skicka olika typer av kommandon till telefonen och kan även föra över filer samt läsa loggar. En dator kan enkelt börja kommunicera med en ansluten telefon så fort USB-felsökning aktiverats på telefonen.

  Fastboot
  Fastboot är precis som ADB ett verktyg för att kunna kommunicera med en telefon från en dator. Protokollet kan användas när telefonen är startad i fastboot mode och är ansluten till datorn med hjälp av en USB-kabel.

  För att kunna låsa upp telefonens bootloader, vilket är det första steget man tar för att få full kontroll över sin Android-enhet, använder man fastboot. Med en upplåst bootloader blir fastboot ett extremt kraftfullt verktyg. Man kan nu nämligen skriva över samtliga partitioner på telefonen om så önskas. Det innebär bland annat recovery, boot, modem och system.

  En enkel förklaring av skillnaden mellan de två kommandotolksverktygen är att fastboot används mot firmware medan ADB används främst mjukvara.

  Stock ROM
  Det operativsystem som är förinstallerat av tillverkaren. I vårt fall Cyanogen OS 12.

  Custom ROM
  En så kallad custom ROM är ett alternativt operativsystem utvecklat av tredje part som man kan installera istället för original-ROM:en. Det finns flera olika typer av custom ROMs, men det de flesta har gemensamt är att de antingen bygger på AOSP (Googles variant av Android - finns på Nexusenheterna) eller CyanogenMod. Olika ROMs har olika fördelar och nackdelar, till exempel är vissa fyllda med funktioner medan andra är väldigt nära AOSP. Det mest kända communityt där du kan hitta olika typer av custom ROMs är XDA Developers forum.

  Bootloader
  Bootloadern laddar in och startar vanligtvis antingen Android eller det recovery som finns installerat. En upplåst bootloader öppnar upp för möjligheten att flasha filer till telefonens olika partitioner.


  [​IMG]

  Custom recovery

  Precis som bilden ovan illustrerar finns enhetens recovery (återställningskonsol) på en separat partition. Man kan således boota till recovery även om man inte kan starta Android. För att kunna flasha en ny recovery krävs dock, som ovan nämndes, att bootloadern är upplåst.

  I vanliga stock recoveries kan du fabriksåterställa telefonen och installera uppdateringar, men inte så mycket mer än det. Med en custom recovery som TWRP har du betydligt fler val. Du kan till exempel rensa olika delar av telefonen, flasha filer, ta backup, återställa en tidigare backup och en hel del till.

  Kernel
  Ordet kernel översätts till svenska som operativsystemets "kärna". Kerneln hanterar kommunikationen mellan hårdvara och mjukvara. En modifierad kernel kan alltså till exempel ge möjlighet att ändra klockfrekvensen på processorn eller förbättra strömanvändningen. Du kan hitta många olika custom kernels på XDA Developers forum.

  Roota
  Att "roota", eller få "root-access" till sin telefon, betyder att man skaffar sig fulla rättigheter till telefonen och är jämförbart med att ha administratörsbehörighet i Windows. Det finns många fördelar med att ha en rootad telefon, men den vanligaste anledningen till varför man rootar är för att kunna köra appar som kräver root-access. Ett bra exempel är AdAway, för vem gillar egentligen all reklam vi tvingas stå ut med när vi surfar och använder våra appar på mobilen?
   
  Last edited: Apr 20, 2015

  #2
  Bassehole, borjew and flurka like this.
 3. J0han
  KitKat Apr 8, 2015

  J0han , Apr 8, 2015 :
  Förberedelser (installation av ADB och fastboot samt drivrutiner)

  Det första man gör för att få datorn att kommunicera med telefonen är att installera USB-drivrutiner, ADB och fastboot samt drivrutiner till dessa. Jag förespråkar i de flesta fall ett manuellt tillvägagångssätt så att man har koll på vad som faktiskt händer. I det här fallet rekommenderar jag dock trots det att man använder sig av ett program som sköter installationen av alla tre delar åt en. Programmet underlättar nämligen enormt och tar inte mer än omkring 15 sekunder att köra.

  För att detta ska gå så smidigt som möjligt bör mobilen inte kopplas till datorn förrän i det fjärde steget där jag uttryckligen skriver det.

  Filer som behövs
  15 seconds ADB Installer v1.4.2 [DIREKTLÄNK]

  Tillvägagångssätt
  1. Ladda ner och kör ovanstående fil från XDA Developers forum. Följ instruktionerna på sidan och/eller se nedanstående bild:
   Kontrollera att det verkligen står "4 file(s) copied" efter steg två där ADB och fastboot installeras för att säkerställa en korrekt installation.

   KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORING!
   [​IMG]

  2. Aktivera utvecklaralternativ:
   • Plocka fram telefonen och gå till inställningar -> om telefonen och tryck sedan på "version" tills du får upp meddelandet "nu är du en utvecklare!" (7 klick krävs).

  3. Aktivera USB-felsökning:
   • Inställningar -> utvecklaralternativ -> kryssa i "felsökning av Android" för att aktivera åtkomst till ADB.

  4. Koppla in telefonen till datorn med hjälp av en USB-kabel. Windows bör då veta vad du kopplat in för enhet och installera drivrutinerna automatiskt. Har du otur kommer dock Windows misslyckas med detta och kommer antingen A, inte göra någonting eller B, installera fel drivrutiner (från till exempel en annan telefon du tidigare haft installerad).

  5. Lösning till scenario A:
   Öppna enhetshanteraren och leta reda på telefonen under "andra enheter". I mitt fall kallade Windows den för Android, men det skulle även kunna stå One, A0001 eller ADB Interface. A0001 som finns under "bärbara enheter" är dock inte vad vi letar efter (detta är drivrutinen för MTP som installeras automatiskt när du kopplar in telefonen). När enheten väl hittats följer du instruktionerna enligt nedanstående bildsekvens.

   KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORING!
   [​IMG]

  6. Lösning till scenario B:
   Avinstallera drivrutinen för din gamla telefon enligt nedanstående bild. Koppla sedan ur och i din telefon igen och avsluta med att följa instruktionerna under scenario A.

   KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORING!
   [​IMG]

  7. När telefonen frågar dig om USB-felsökning ska tillåtas kryssar du i "tillåt alltid på den här datorn" och trycker på OK.

  8. Starta telefonen i fastboot mode:
   • Stäng av och koppla ur telefonen ur datorn.
   • Håll ner powerknappen + volym upp. När du ser en androidgubbe det står "fastboot mode" under vet du att du är rätt ute och kan släppa knapparna (har du inte kopplat ur USB-kabeln kommer du inte kunna starta telefonen på det här sättet).

  9. Koppla in telefon i datorn igen. Misslyckades drivrutinsinstallationen måste du återigen följa samma procedur som under "scenario A". Den här gången ska du dock installera Android Bootloader Interface och inte Android ADB Interface.

  10. Är allt korrekt installerat kommer nu telefonen dyka upp i enhetshanteraren på följande sätt:
   • Android ADB Interface när du startat den som vanligt.
   • Android Bootloader Interface när den befinner sig i fastboot mode.

  Har du följt den här guiden kommer du nu ha ADB och fastboot installerat i mappen C:\adb på din dator. Får att kunna använda dig av de tillgängliga kommandona måste du öppna ett kommandofönster i installationsmappen. Det gör du genom att bläddra dig fram till mappen och sedan högerklicka på valfri tom plats i mappen samtidigt som du håller ner shift.

  Kontrollera anslutning
  Kontrollera att ADB fungerar med hjälp av följande kommando:

  Code:
  adb devices
  Serienumret som vi kan se på bilden nedan bekräftar att vi har en korrekt fungerande anslutning. Skulle det stå "unauthorized" eller "offline" istället för "device" beror det på att du inte tillåtit datorn åtkomst till USB-felsökning när telefonen frågade dig (glöm inte att kryssa i "tillåt alltid på den här datorn").

  För att kontrollera fastbootanslutningen måste vi först starta telefonen i fastboot-läge. Vi kan förstås starta telefonen med hjälp av knappkombinationen på mobilen precis som tidigare, men för att spara tid kan vi göra det med hjälp av adb-kommandot adb reboot-bootloader istället. Telefonen startar då ganska omgående om i fastboot-läget. Vi använder oss nu av fastboot-kommandot:

  Code:
  fastboot devices
  
  Precis som när vi kontrollerade ADB-anslutningen bör vi även i fastboot kunna se telefonens serienummer. För att starta telefonen igen använder vi oss av fastboot reboot. Får du ingen kontakt med telefonen i fastboot-läget har du missat något tidigare steg. Du kan stänga av telefonen genom att hålla ner powerknappen i omkring 5 sekunder.

  KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORING!
  [​IMG]

  Om du stöter på problem
  Stöter du på problem med drivrutiner för Android-enheter som installerats tidigare avinstalleras dessa enklast med hjälp av det här programmet:

  USBDeview v2.42 [DIREKTLÄNK TILL VERSION FÖR 32-BITARSSYSTEM RESPEKTIVE 64-BITARSSYSTEM]
   
  Last edited: Apr 18, 2015

  #3
  Bassehole, b-earl, borjew and 3 others like this.
 4. J0han
  KitKat Apr 8, 2015

  J0han , Apr 8, 2015 :
  Backup

  För att kunna se alla filer på din telefon måste den vara ansluten som en mediaenhet (MTP). Ansluter du telefonen som en kamera (PTP) kommer du bara att kunna se de bilder du har sparat på telefonen. Dyker telefonen inte upp i utforskaren trots att du installerat telefonens drivrutiner kan du prova att ändra anslutningstyp till PTP och sedan tillbaka till MTP. Dessa inställningar kommer dyka upp i notifikationsfältet när du ansluter telefonen, men vill du komma åt dem finns de även under inställningar -> lagring -> menyknappen -> USB-anslutning till dator.

  Som standard ansluter telefonen på just det här sättet, men det kan vara bra att veta om man stöter på problem.

  Backup på bilder, musik, filmer och nedladdade filer
  Att ta backup på de bilder man har i telefonen kan ta lång tid beroende på hur många bilder och videor man tagit. Jag rekommenderar därför starkt appar som tar automatiskt backup till molnet. Exempel på appar som kan göra detta är Dropbox, OneDrive och förstås även den förinstallerade appen Google Foton. Videor, speciellt de man spelat in i 4K, tar dock extremt mycket plats så de kan man med fördel föra över till datorn manuellt.

  Mappar på telefonen att kopiera:
  • DCIM (bilder och videor)
  • Pictures (skärmdumpar)
  • Music (musik du synkat till telefonen)
  • Movies (filmer du synkat till telefonen)
  • Download/downloads (nedladdade filer)
  • Övriga mappar med appdata (t ex dina favoritbakgrundsbilder, aviseringssignaler etc)
  Backup på telefonkontakter
  Android säkerhetskopierar som standard dina kontakter till Googles servrar, så installerar du om din telefon eller konfigurerar en ny enhet kommer dina kontakter automatiskt synkroniseras. Säkerhetskopierar du inte dina kontakter automatiskt rekommenderar jag att du aktiverar det under inställningar -> konton -> Google -> välj konto -> kryssa i kontakter.

  Du hanterar enklast dina kontakter på contacts.google.com.

  Backup på appar

  I den här guiden har jag beskrivit tre olika sätt för hur man kan ta backup på sina appar - läs och bedöm vilken metod som verkar passa bäst för just dig! Själv använder jag mig av My Backup och har än så länge inte stött på några problem. Helium har jag inte riktigt provat, men valde trots det att inkludera den då jag vet att den är ett populärt alternativ. Ett fjärde populärt alternativ är Titanium Backup. För att säkerhetskopiera med hjälp av den appen krävs dock root, varför jag valt att inte skriva mer om den i den här guiden.

  Att kunna säkerhetskopiera en apps tillhörande appdata kan vara extremt behändigt om man exempelvis vill spara sin framfart i ett mobilspel, men för att undvika problem bör man aldrig återställa systemappar. Det är alltid säkrast att börja om från början om man upplever något som buggigt.

  Backup på appar med hjälp av Androids inbyggda system
  Tar backup på:
  • Installerade appar (laddar ner och återställer via Google Play)
  • Sparar backup på Googles servrar
  I Android 5.0 Lollipop har Google äntligen gett oss möjligheten att enklare återställa appar när enheten startas för första gången. Så länge som vi på vår gamla enhet inte aktivt valt bort att säkerhetskopiera data kommer denna enhet dyka som ett återställningsalternativ när vi startar vår nyinstallerade enhet. Har du till exempel fabriksåterställt telefonen för att kunna roota den kommer du kunna välja att återställa din tidigare uppsättning av appar. Vi möts även av en dialogruta där vi kan välja ut de appar vi vill återställa, för visst kan det vara skönt med lite vårstädning?

  Google menar även på att de säkerhetskopierar och återställer varje apps tillhörande appdata. Den beskrivningen är dock missledande då den enda appdata som inkluderas i denna backup är viss appdata för en del av de Google-appar som finns.

  [​IMG]

  Backup med hjälp av appen My Backup
  [MY BACKUP PÅ GOOGLE PLAY]

  Tar backup på:
  • Installerade appar (backup på tillhörande appdata kräver root)
  • SMS, MMS och samtalshistorik
  • Sparar backup på telefonens interna minne (med My Backup Pro kan du spara dina säkerhetskopior till molnet).
  Vill man slippa behöva ladda ner apparna igen från Google Play kan det vara en bra idé att spara en backup direkt på telefonen som man sedan för över till datorn.

  Att ta backup med hjälp av den här appen är ganska enkelt så jag låter bilden nedan tala för sig själv. Ett tips är att välja ett bra namn på säkerhetskopian så att man har full koll på vad som är sparat där.

  Alla säkerhetskopior du tagit sparas som standard direkt i mappen "rerware" (namnet på företaget som skapat appen) och ligger bland de mappar som du ser direkt när du öppnar telefonens interna minne i utforskaren. Kontrollera att dina backups finns inuti mappen och kopiera sedan hela mappen till lämplig plats på datorn.

  Kan du inte se mappen "rerware" eller märker att den inte är uppdaterad med dina senaste backups? Starta då om telefonen. Detta gäller även för nytagna bilder och liknande du precis lagt in och inte kan se. Svårare än så är det inte!

  [​IMG]

  För att återställa dina backups installerar du först appen på telefonen och kopierar sedan över mappen "rerware" tillbaka till telefonen. Du kommer nu kunna se och återställa dina backups under "my backups".

  Backup med hjälp av appen Helium
  [HELIUM - APP SYNC AND BACKUP PÅ GOOGLE PLAY]

  Tar backup på:
  • Installerade appar med tillhörande appdata
  • SMS, MMS och samtalshistorik
  • Sparar backup på telefonens interna minne (Med Helium Premium kan du spara dina säkerhetskopior till molnet)
  Program som behövs (installera en, inte båda):
  Notera att dessa program inte behövs om du har rootat din telefon.

  Ett annat mycket populärt sätt att ta backup på är med appen Helium. Använder du Google Chrome som webbläsare kan du enkelt ladda ner Chrome-tillägget genom ovanstående länk. Apputvecklarna tillhandahåller även ett vanligt program för de som inte kör Chrome. Det har dock rapporterats fungera dåligt (folk får det helt enkelt inte att fungera) så jag kan inte rekommendera det alternativet.

  Börja med att starta Chrome-appen på datorn och anslut sedan din telefon. Har du installerat drivrutinerna korrekt och aktiverat USB-felsökning under utvecklaralternativ kommer appen meddela att Helium har aktiverats och sedan automatiskt öppna Helium på Google Play på din telefon. Du kan nu installera Helium på din telefon och börja säkerhetskopiera.

  Använder du dig av gratisversionen finns alla dina säkerhetskopior i mappen "carbon" (detta är det gamla namnet för Helium). Säkerställ att innehållet i mappen är uppdaterat och kopiera sedan denna mapp till en säker plats på din dator! Anar du att det saknas filer i mappen startar du om telefonen.

  För att återställa dina backups för du tillbaka mappen "carbon" du tidigare kopierade från telefonen.

  [​IMG]
   
  Last edited: Apr 19, 2015

  #4
 5. J0han
  KitKat Apr 8, 2015

  J0han , Apr 8, 2015 :
  Övrig backup

  Det är i de flesta fall lite överkurs att säkerhetskopiera appdata till alla de appar man har installerat. Jag brukar själv hoppa över det, men gör man det är det viktigt att ta sig en extra funderare över om det är något mer man vill spara. Har du till exempel bakgrundsbilder, ringsignaler eller dyl. som du gärna vill behålla? Glöm inte bort att spara detta om du inte sparat det i det vanliga galleriet och redan fört över dem! Bilderna finns oftast i en mapp på telefonen döpt efter appen.

  Två appar som jag mer eller mindre alltid tar backup på är Nova Launcher och WhatsApp.

  Nova Launcher
  Att få igång sin launcher precis som man vill ha den kan vara mycket tidskrävande beroende på hur man konfigurerat den. Trevligt nog har dock Nova Launcher en smidigt inbyggd säkerhetskopieringsfunktion under "säkerhetskopiering och import". Vill du spara din backup i molnet gör du det genom att välja "share".

  När det är dags att återställa väljer du "återställ eller hantera säkerhetskopieringarna" och kan sedan bläddra fram till mappen där du placerade din backup. Från att ha haft alla dina återställda appar huller om buller har du nu helt plötsligt allt som tidigare (ja, jag rekommenderar att installera apparna innan du återställer Nova Launcher).

  Backup på WhatsApp-konversationer
  För att skapa en säkerhetskopia av dina chattar öppnar du WhatsApp och väljer menyknappen -> inställningar -> chattinställningar -> välj säkerhetskopiera chattar. Starta sedan om telefonen för att säkerställa att du kan se de senast sparade filerna på din dator.

  Koppla telefonen till datorn och öppna mappen WhatsApp/Databases och kopiera över den senast ändrade filen (övriga filer är gamla automatiskt sparade säkerhetskopior). Filen bör heta "msgstore.db.crypt8".

  För att att återställa säkerhetskopian följer du följande steg:
  1. Installera WhatsApp (men vänta med att öppna appen)

  2. Koppla telefonen till datorn. WhatsApp bör nu ha återskapat tidigare mappstruktur, men ser du inte någon mapp som heter "WhatsApp" startar du om telefonen.

  3. Kopiera över din säkerhetskopia till WhatsApp/Databases (finns mappen WhatsApp men inte Databases kan du själv skapa den)

  4. Starta WhatsApp på telefonen. Du bör nu få ett meddelande om att en backup finns tillgänglig. Klicka på återställ för att återställa dina konversationer!
   
  Last edited: Apr 20, 2015

  #5
 6. J0han
  KitKat Apr 8, 2015

  J0han , Apr 8, 2015 :
  Upplåsning av bootloadern

  Se till så att att du har åtminstone 60% batterikapacitet innan du börjar! Notera även att guiden nedan förutsätter att drivrutinerna är korrekt installerade enligt det första steget i den här tråden samt att du har aktiverat "felsökning av Android" under utvecklaralternativ. Var vänlig kontrollera din anslutning innan du går vidare.

  Kontrollera anslutning
  Kontrollera att ADB fungerar med hjälp av följande kommando:

  Code:
  adb devices
  Serienumret som vi kan se på bilden nedan bekräftar att vi har en korrekt fungerande anslutning. Skulle det stå "unauthorized" eller "offline" istället för "device" beror det på att du inte tillåtit datorn åtkomst till USB-felsökning när telefonen frågade dig (glöm inte att kryssa i "tillåt alltid på den här datorn").

  För att kontrollera fastbootanslutningen måste vi först starta telefonen i fastboot-läge. Vi kan förstås starta telefonen med hjälp av knappkombinationen på mobilen precis som tidigare, men för att spara tid kan vi göra det med hjälp av adb-kommandot adb reboot-bootloader istället. Telefonen startar då ganska omgående om i fastboot-läget. Vi använder oss nu av fastboot-kommandot:

  Code:
  fastboot devices
  
  Precis som när vi kontrollerade ADB-anslutningen bör vi även i fastboot kunna se telefonens serienummer. För att starta telefonen igen använder vi oss av fastboot reboot. Får du ingen kontakt med telefonen i fastboot-läget har du missat något tidigare steg. Du kan stänga av telefonen genom att hålla ner powerknappen i omkring 5 sekunder.

  KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORING!
  [​IMG]

  Tillvägagångssätt
  1. Stäng av telefonen och starta den sedan i fastboot mode genom att hålla ner volym upp + power.

  2. Koppla telefonen till datorn.

  3. Öppna en kommandoprompt i mappen där fastboot.exe finns installerad (C:\adb enligt den här guiden). Kontrollera sedan anslutningen med följande kommando:
   Code:
   fastboot devices
   • Får du fram telefonens serienummer är det grönt ljus för att fortsätta, annars får du gå tillbaka till föregående steg i guiden.

  4. Lås upp bootloadern med följande kommando:
   Code:
   fastboot oem unlock
  5. Efter att telefonen gjort sitt och bootat upp i Android startar du upp den i fastboot mode igen. Detta för att kunna kontrollera att bootloadern verkligen är upplåst med hjälp av följande kommando:
   Code:
   fastboot oem device-info
   • Kontrollera att du får svaret "Device unlocked: true".

  6. Starta telefonen med kommandot:
   Code:
   fastboot reboot

  Grattis, du har nu låst upp din bootloader och är inte långt ifrån att kunna utnyttja din telefons fulla potential!
   
  Last edited: Apr 20, 2015

  #6
  Bassehole, borjew and dalton like this.
 7. J0han
  KitKat Apr 12, 2015

  J0han , Apr 12, 2015 :
  Installation av custom recovery

  Filer som behövs
  Senaste versionen av TWRP recovery [DIREKTLÄNK TILL TWRP 2.8.6.1]

  Tillvägagångssätt
  I och med att vi fabriksåterställde telefonen när vi låste upp bootloadern måste vi återigen aktivera utvecklaralternativ.
  1. Aktivera utvecklaralternativ:
   • Plocka fram telefonen och gå till inställningar -> om telefonen och tryck sedan på "version" tills du får upp meddelandet "nu är du en utvecklare!" (7 klick krävs).

  2. Aktivera USB-felsökning:
   • Inställningar -> utvecklaralternativ -> kryssa i "felsökning av Android" för att aktivera åtkomst till ADB.

  3. Avaktivera "update Cyanogen recovery":
   • Inställningar -> utvecklaralternativ -> kryssa ur "update recovery with system updates".

  4. Tips! Aktivera "avancerad omstart":
   • Inställningar -> utvecklaralternativ -> kryssa i "avancerad omstart".

  5. Placera filen "twrp-2.8.1.x-bacon.img" du laddade ner i mappen där fastboot finns installerat (C:\adb) och döp om den till något som är enklare att skriva, förslagsvis "twrp.img".

   Var noga med filändelsen så att du inte råkar ändra namnet till twrp.img.img eller dyl. Har du inte ändrat några visningsalternativ för filer i Windows kommer filändelsen ".img" nämligen inte visas. Visas inte någon filändelse på din dator ska du alltså inte heller lägga till någon sådan.

  6. Starta telefonen i fastboot mode på valfritt sätt:
   • Knappkombination volym upp + power, adb reboot-bootloader eller i omstartsmenyn direkt i telefonen efter att du aktiverat avancerat omstart vilket tipsades om ovan.

  7. Öppna en kommandoprompt i samma mapp precis som tidigare och kör följande kommando:
   Code:
   fastboot flash recovery twrp.img
  8. Håll nu in knapparna volym ner + power samtidigt som du kör nedanstående kommando för att boota direkt till TWRP:
   Code:
   fastboot reboot
   Följer du inte detta steg kommer telefonen skriva över TWRP med CM stock recovery och du blir tvungen att flasha filen på nytt. Har du väl lyckats boota till TWRP är dock faran över.

  9. När telefonen bootat upp i TWRP kontrollerar du med hjälp av enhetshanteraren om datorn anslutit till telefonen på ett korrekt sätt. Den borde kallas "Android ADB Interface" eller "Android Composite ADB Interface". Gör den inte det repeterar du scenario A eller scenario B i guidens första steg. Ser allt korrekt ut fortsätter du med nästa steg!

   Stöter du på problem rekommenderar jag dig att avinstallera äldre USB-drivrutiner för både OnePlus och andra Android-enheter du haft tidigare med hjälp av USBDeview (finns även länkat under "förberedelser").
   
  Last edited: May 20, 2015

  #7
 8. J0han
  KitKat Apr 12, 2015

  J0han , Apr 12, 2015 :
  Nandroid- och EFS-backup

  Nandroid backup

  Att spara minst en nandroid backup på sin telefon är nästan ett måste om man planerar att modifiera systemet. Med en nandroid backup kan du nämligen enkelt återställa telefonens tillstånd till det den hade vid säkerhetskopieringstillfället. Väljer du att kryssa i "boot", "system" och "data" kommer allting på telefonen att säkerhetskopieras förutom det som finns på det interna minnet. Du kommer alltså kunna återställa din ROM, dina SMS, dina appar och tillhörande appdata etc, men får återställa bilder, videor, musik och nedladdade filer på något annat sätt.

  Detta tar inte många minuter nu när du installerat TWRP recovery och kommer spara mycket tid om något skulle gå fel i framtiden (om du till exempel råkar rensa system av misstag), eller om du helt enkelt bara vill återställa din telefon. Man skulle till exempel med fördel kunna spara en backup på fabrikskonfigurationen, en på sin favorit-ROM och en på den senast fungerande konfigurationen.

  Dina säkerhetskopierade filer kommer att sparas i mappen "TWRP" i telefonens interna minne. Där får de gärna ligga kvar, men man kan för säkerhets skull även kopiera dem till en dator. Skulle du någon gång få för dig att radera "internal storage" i TWRP försvinner förstås backupen...

  Grundförutsättningar
  Upplåst bootloader
  TWRP installerat
  Åtminstone 60% batterikapacitet

  Tillvägagångssätt nandroid backup
  1. Starta telefonen i recovery mode på valfritt sätt:
   • Knappkombination volym ner + power, adb reboot recovery eller i omstartsmenyn direkt i telefonen.

  2. Välj backup.
   • Kryssa i boot, system och data.

    Normalt sett vill du alltid kryssa i alla dessa tre för att göra en komplett backup. Cache behöver du dock aldrig välja.

    Vill du veta mer om exakt vad som säkerhetskopieras rekommenderar jag dig att läsa det här avsnittet av den avancerade guiden.

   • Svep till höger för att starta säkerhetskopieringen.

  3. För att byta namn på din backup väljer du restore. Klicka sedan på backupen du vill byta namn på och välj "rename backup".

  4. Välj reboot system för att starta telefonen.
  Var vänlig notera att backupen i detta bildexempel är större än vad en backup för ett nyinstallerat system är.
  [​IMG]

  Tillvägagångssätt för återställning av nandroid backup
  1. Starta telefonen i recovery mode på valfritt sätt:
   • Knappkombination volym ner + power, adb reboot recovery eller i omstartsmenyn direkt i telefonen.

  2. Välj restore.
   • Välj backup att återställa.
   • Kryssa i det du vill återställa.
   • Svep till höger för att starta återställningen.

  3. Välj wipe -> advanced wipe.
   • Markera dalvik cache och cache.
   • Svep till höger för att rensa.

  4. Välj reboot system för att starta telefonen!
  [​IMG]

  EFS-backup

  I det som kallas för EFS (Encrypting File System) finner vi bland annat telefonens IMEI-nummer vilket är det identifieringsnummer som krävs för att kunna ringa samtal. Lyckas du på något sätt bli av med eller förstöra denna data kan telefonen bli svår, om inte omöjlig, att återställa då IMEI-numret är enhetsspecifikt. Att roota, låsa upp bootloadern, flasha ROMs och övriga zip-filer och så vidare ska inte påverka denna data, men det går tyvärr inte att utesluta helt och hållet. Slinter man exempelvis med fingrarna i fastboot finns det självfallet viss risk att EFS-datan raderas eller blir korrupt...

  Förhoppningsvis behöver man aldrig använda EFS-backupen, men då själva proceduren inte tar mer än någon minut att genomföra och potentiellt kan rädda en från att hålla i en obrukbar telefon finns det ingen anledning till varför man inte skulle göra det.

  EFS-data sparas i flera av telefonens partitioner, men det är modemst1 och modemst2 (partition 10 respektive 11) vi är intresserade av att säkerhetskopiera. Dessa partitioner sparas under "system" när man utför en nandroid backup och kan således enkelt återställas med en nandroid restore. Det kan dock beroende på situation vare lite mer lätthanterligt att arbeta med en backup på enbart de berörda filerna istället för en nandroid backup (3 MB jämfört med 870 MB i en enda stor fil). Jag rekommenderar er därför att lägga en minut extra på att följa nedanstående steg.

  Grundförutsättningar
  Upplåst bootloader
  TWRP installerat
  Åtminstone 60% batterikapacitet

  Filer som behövs
  Bacon_Flash2BackupEFS.zip - tack till @bombadier som gjorde detta automatiska backup-script!

  Tillvägagångssätt EFS-backup
  1. Ladda ner den ovan länkade filen direkt till telefonen.

  2. Starta telefonen i recovery mode på valfritt sätt:
   • Knappkombination volym ner + power, adb reboot recovery eller i omstartsmenyn direkt i telefonen.

  3. Välj install.
   • Bläddra fram till mappen där filen finns (vanligtvis "Download") och välj sedan den flashbara zip-filen i fråga.
   • Svep till höger för att flasha.
   • Scriptet har nu automatiskt kopierat filerna modemst1.bin och modemst2.bin och placerat dem i en flashbar återställningsfil i mappen EFS_Backup.

  4. Anslut mobilen till din dator för att kunna placera hela EFS_Backup-mappen på en säker plats. För mig tog det ett tag innan jag kunde se denna mapp i utforskaren. En rekommendation är därför att föra över den medan du fortfarande är kvar i recovery mode. Är USB-drivrutinerna korrekt installerade (vilket bör ha kontrollerats som ett sista steg efter det att TWRP installerades) kommer du nämligen åt enhetens interna lagring precis som om telefonen var påslagen.

   Det går förstås även bra att starta telefonen och ladda upp den flashbara återställningsfilen till valfri molntjänst om den metoden föredras.
  [​IMG]

  Tillvägagångssätt EFS-återställning
  Misstänker du att din EFS-partition blivit raderad eller korrupt? Öppna telefonen och ring *#06#. Får du inte upp en IMEI-kod på omkring 15 siffror utan bara runt 4? Tur att du tog backup!

  Att återställa en EFS-backup kan tyvärr även det bricka din telefon om det görs på fel sätt så kom gärna hit till forumet och konsultera någon kunnig person innan du går vidare!

  Har du fastställt problemet och vill du återställa din säkerhetskopierade EFS-data kan du extrahera filerna från Bacon_EFS_Flashable_Restore.zip, placera dem i C:\adb och sedan flasha i fastboot med hjälp av kommandona:
  Code:
  fastboot flash modemst1 modemst1.bin
  fastboot flash modemst2 modemst2.bin
  Det är tack vare zip-filen som skapades även möjligt att flasha filerna direkt i recovery:
  [​IMG]
   
  Last edited: May 20, 2015

  #8
  Bassehole, borjew and dalton like this.
 9. J0han
  KitKat May 18, 2015

  J0han , May 18, 2015 :
  Ordna root-access

  Många custom ROMs har root inbyggt och då är förstås allt redan klappat och klart (oftast informerar ROM-/trådskaparen huruvida så är fallet eller ej). Till ROMs som exempelvis Cyanogen OS 12 och OxygenOS där root inte kommer förpreparerat måste man dock flasha SuperSU.

  Filer som behövs
  Senaste versionen av SuperSU [DIREKTLÄNK TILL SUPERSU 2.46]

  Tillvägagångssätt
  1. För över filen till telefonens interna minne.

  2. Boota till TWRP.

  3. Välj install.
   • Bläddra fram till mappen du placerade filen i (vanligtvis "Download") och välj filen i fråga.
   • Svep till höger för att flasha.

  4. När TWRP flashat klart filen väljer du "wipe cache & dalvik".

  5. Välj reboot system för att starta telefonen.

  6. Vill man verifiera att systemet verkligen har root-access kan man göra det i appen Root Checker.
  [​IMG]

  Det var allt för den här delen av guiden. Vill du veta mer om hur man installerar en custom rom, kernel eller modem, åtgärdar bootloops, återställer till fabrikskonfiguration eller lite mer om TWRP respektive fastboot i allmänhet rekommenderar jag dig att läsa den här guidens efterföljare!

  [GUIDE] Installera custom ROM & kernel, åtgärda bootloops, återställa till fabrikskonfiguration etc
   
  Last edited: May 18, 2015

  #9
  Bassehole, borjew and dalton like this.
 10. J0han
  KitKat May 18, 2015

  J0han , May 18, 2015 :
  40 dagar mellan trådens start- och publiceringsdatum. Måste vara nytt rekord!
   

  #10
  dalton and NickeD like this.
 11. svenix
  Honeycomb May 19, 2015

  svenix , May 19, 2015 :
  En liten fråga angående EFS-backup:
  Jag har läst på andra ställen att senare versioner av TWRP automatiskt gör backup på EFS-partionerna.

  När jag gjort en backup i TWRP så står det i recovery.log bl.a.
  /modem_st1 | /dev/block/mmcblk0p10 | Size: 1MB
  Flags: IsPresent
  Primary_Block_Device: /dev/block/mmcblk0p10
  Display_Name: modem_st1
  Storage_Name: modem_st1
  Backup_Path: /modem_st1
  Backup_Name: modem_st1
  Backup_Display_Name: modem_st1
  Storage_Path: /modem_st1
  Current_File_System: emmc
  Fstab_File_System: emmc
  Backup_Method: dd

  /modem_st2 | /dev/block/mmcblk0p11 | Size: 1MB
  Flags: IsPresent
  Primary_Block_Device: /dev/block/mmcblk0p11
  Display_Name: modem_st2
  Storage_Name: modem_st2
  Backup_Path: /modem_st2
  Backup_Name: modem_st2
  Backup_Display_Name: modem_st2
  Storage_Path: /modem_st2
  Current_File_System: emmc
  Fstab_File_System: emmc
  Backup_Method: dd

  Detta borde innebära att man redan har en EFS-backup om man gjort backup med en nyare version av TWRP?

  Sedan förstår jag inte riktigt hur det ska gå till ifall man följer din guide för att göra EFS-backup när du skriver "Kopiera hela denna mapp till din dator medan du fortfarande är inne i TWRP!"
  Kan man kopiera saker till datorn när man är inne i TWRP? Förklara gärna hur? Jag antar att det i så fall sker via USB-Kabel med ADB kommandon? Jag skulle gärna vilja lära mig mer hur man gör detta.
   

  #11
  J0han likes this.
 12. Psicosis
  Marshmallow May 19, 2015


  #12
  J0han likes this.
 13. J0han
  KitKat May 19, 2015

  J0han , May 19, 2015 :
  Det stämmer bra att just "system" i en nandroid-backup inkluderar EFS - det hade jag tyvärr missat. Jag hade för mig att jag gick igenom den där delen för en månad sen, men det finns helt klart en del saker i den delen av guiden som jag ser att jag måste ändra så fort som möjligt. Tack för att du uppmärksammade mig om detta!

  Jag håller med om att det var lite otydligt skrivet om hur det skulle kopieras. Vad jag menade var att filerna skulle kopieras direkt i utforskaren när telefonen är ansluten till datorn via en USB-kabel. Då måste dock USB-drivrutinerna förstås vara korrekt installerade. Kontrollera därför vad enhetshanteraren säger när din telefon är inkopplad till datorn och följ därefter stegen under "förberedelser" om din telefon inte dyker upp i utforskaren. Detta nämns även under "installation av custom recovery" för de som följer guiden steg för steg.

  Stöter du på problem rekommenderar jag dig att avinstallera äldre USB-drivrutiner för både OnePlus och andra Android-enheter du haft tidigare med hjälp av USBDeview (finns även länkat under "förberedelser"). Jag har personligen avinstallerat och sedan återinstallerat dessa drivrutiner åtskilliga gånger för att få koll på exakt hur det hela hänger ihop, men jag har själv svårt att få det att inte fungera.

  Det går förstås även att föra över och hämta filer med hjälp av ADB i både recovery mode och i påslaget läge så länge ADB-drivrutinerna är korrekt installerade. Det har jag skrivit mer om under "mer om adb push och pull" i den andra lite mer avancerade guiden:

  Dagen i ära har även TeamWin uppdaterat TWRP till version 2.8.6.1 så jag ska se till att uppdatera mina länkar.

  CHANGELOG for 2.8.6.1:

  -Support Qualcomm decrypt for CM 12 and 12.1
  -Support decrypt of OxygenOS
  -Other minor bugs squashed

  https://dl.twrp.me/bacon/

  Tackar! Det blev ett antal rader :D

  Har ni några frågor eller hittar något mer som bör justeras, tveka då inte att hojta till! Hur alla bilder bör placeras för att komplettera texten på bäst sätt är till exempel minst sagt en balansgång. GIF-bilder i spoilers fungerar bäst då de helt enkelt inte laddas (eller startas) förrän man öppnat själva spoilertaggen. Jag hoppas och tror att de flesta som läser guiden ser dessa bilder innan de kliat sig alltför mycket i huvudet, men det kan vara svårt att avgöra för en som suttit och stirrat sig blind på detta i alldeles för många dagar...

  En del bilder har jag dock valt att placera utanför spoilers för att minska risken att folk upplever guiden som en stor och svårläst s.k. "wall-of-text". Samtidigt är det även viktigt att inte belamra sidan med alldeles för många bilder så att varken laddtiden eller överblicken över de olika stegen påverkas negativt.
   

  #13
  NickeD and svenix like this.
 14. svenix
  Honeycomb May 19, 2015

  svenix , May 19, 2015 :
  Jag tackar för svaren och vill också framföra ett stort tack för de fina guiderna! :)
   

  #14
  J0han likes this.
 15. EmanuelTimo
  Eclair May 25, 2015

  EmanuelTimo , May 25, 2015 :
  Beställde OPO i fredags, så den dimper nog ned snart med express mail.

  Är inte nybörjare gällande konfigurationer utav mjukvara men bootloada och roota mobiltelefon är något jag aldrig tidigare gjort. Det verkar finnas ett uppsjö utav olika rootversioner och vilken av dem ska jag ha?

  *Jag kommer inte programmera om mobiltelefonens funktioner eller gå djupare i hårdvarans mjukvarudel
  *Vill kunna köra appar likt AdAway, andra rent funktionella appar
  *Kunna döda/hindra/boosta processer, modifiera signalutgång, ja helt enkelt vara admin på min telefon

  Vilken root ska jag ha? Vad är skillnaden mellan Bootload och Root?
   

  #15
 16. svenix
  Honeycomb May 25, 2015

  svenix , May 25, 2015 :
  Att låsa upp bootloadern gör du för att kunna installera något annat än originalmjukvara. Om man har minsta tanke på att pröva olika ROM:s m.m. är det lika bra att låsa upp bootloadern så fort man får telefonen. Om du gör det vid ett senare tillfälle så raderas allt du har installerat.

  Att roota innebär att man får admin-rättigheter på systemet. Du kommer åt systemfiler och kan ändra i dem. En vanlig användare får inte lov att göra detta.
   

  #16
 17. EmanuelTimo
  Eclair May 27, 2015

  EmanuelTimo , May 27, 2015 :
  Fått min telefon!

  Lyckas inte installera korrekt drivrutin samt att ADB mjukvaran inte dyker upp bland enhethanterarens drivrutiner... konstigt!

  Har provat reboota om datorn för att se om drivrutinen dykt upp men icket.
  Provar installera om ADB drivrutinen från 15sekuders programmet

  edit; på något sätt dyker drivrutinen ej upp på enhetshanteraren. Android syns inte heller
   

  #17
 18. J0han
  KitKat May 27, 2015

  J0han , May 27, 2015 :
  Såg du om installationen gick rätt till (det ska som jag skrev i guiden stå "4 file(s) copied") och körde du programmet innan du kopplade in telefonen? Efter att du installerat programmet och kopplat in telefonen till datorn med hjälp av en USB-kabel måste telefonen vara inställd på MTP-anslutning (detta står också i beskrivningen, men är en standardinställning och borde därför inte behöva ändras).

  Dyker telefonen upp i utforskaren eller visar något annat tecken på liv? Kan du visa en bild på hur det ser ut i enhetshanteraren? Har du någon gammal USB-drivrutin på datorn får du avinstallera den först med hjälp av USBDeview. Kör du Windows 8.1? Fick du isf upp något meddelande om osignerade drivrutiner?

  Allt bör stå beskrivet i guiden så läs igenom ordentligt och se till att följa de rörliga bilderna. De spelas om och om igen om du behöver kolla flera gånger :)
   

  #18
  PRK.R and NickeD like this.
 19. nexxoz
  Cupcake Jun 10, 2015


  #19
  J0han likes this.
 20. Nicke P
  Cupcake Jun 14, 2015

  Nicke P , Jun 14, 2015 :
  Första posten för mig här, hoppas den hamnar på rätt ställe. Får annars gärna flytta den till en mer passande tråd. :)
  I morse gjorde jag en Helium-backup på telefonen plus en Cyanogen-recovery, pga mysko rutor som kom upp på skärmen. Allt fick bra, eller det mesta iaf. Telefonen återställde sig och när jag läst in backup-filen märkte jag att alla SMS inte fanns kvar i telefonen. Call log, appdata och allt sånt finns men inte alla SMS. Vad kan jag ha gjort för fel?

  (De mysko rutorna som kom upp var `Google Play-tjänster har stoppats´ som ploppade upp i tid och otid. Jag hittade svar på ämnet i Support-tråden, men då var recoveryn redan gjord. :))
   

  #20