5
[ΟΔΗΓΟΣ] Απλή, Πλήρης Και Προχωρημένη Καθαρή Εγκατάσταση Ενημερώσεων ~ Διαγραφή Δεδομένων Συσκευής

 1. gaster
  Lollipop Moderator Mar 30, 2015

  gaster , Mar 30, 2015 :
  Ο Παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κάνετε καθαρή εγκατάσταση οποιασδήποτε ενημέρωσης εγκαταστήσετε στο One σας, ή απλά να κάνετε ολοκληρωτική και προχωρημένη διαγραφή όλων των διαμερισμάτων που διαθέτει η συσκευή σας στον εσωτερικό της χώρο αποθήκευσης.

  Ακόμα να μορφοποιήσετε και το ίδιο το διαμέρισμα του συστήματος, ώστε να εγκαταστήσετε μετά από αυτό μια ενημέρωση και η συσκευή να είναι στο επίπεδο που βρισκόταν όταν την αγοράσατε.

  Πριν κάνετε οτιδήποτε λάβετε υπόψιν ότι δεν φέρω καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκαλέσετε στην συσκευή σας.

  Οι τρόποι αυτοί είναι δοκιμασμένοι στην συσκευή μου και γίνανε με προσοχή όπου όλα δούλεψαν ομαλά με εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόδοση της συσκευής.

  Επίσης και άλλοι χρήστες που δοκίμασαν τον οδηγό αυτόν τον οποίο είχα γράψει στην επίσημη κοινότητα OnePlus που μπορείτε να τσεκάρετε εδώ https://forums.oneplus.net/posts/6318210/ αναφέρουν το ίδιο και τώρα τον μεταφέρω στην δική μας επίσημη Ελληνική υποκοινότητα.


  Έπειτα σιγουρευτείτε πως έχετε κάνει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας (επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες κ.τ.λ.) αφού οτιδήποτε έχετε στην συσκευή αποθηκευμένο θα ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ και τέλος ότι η μπαταρία σας βρίσκεται σε επίπεδο 75% και άνω.

  Πάντοτε μετά από κάθε ενημέρωση συστήματος προτιμότερο είναι να γίνεται μια καθαρή εγκατάσταση ή αλλιώς Wipe Data ώστε να καθαρίζονται όλα τα προηγούμενα τυχόν άχρηστα αρχεία συστήματος από το προηγούμενο λογισμικό που είχαμε για να αποφεύγονται τα σφάλματα (Bugs).

  Καθαρή Εγκατάσταση Με Stock Recovery (Εργοστασιακό Cyanogen Recovery):

  Εφόσον έχετε ήδη εγκατεστημένο ένα Λογισμικό όπως για παράδειγμα Cyanogenmod 11S 4.4, ενεργοποιείτε την συσκευή σε λειτουργία Recovery και ακολουθείτε την εξής σειρά επιλογών στο μενού:

  -Wipe Cache
  -Wipe Data/Factory Reset
  -Wipe Media
  -Reboot

  Μετά από αυτό θυμηθείτε πώς η συσκευή θα κάνει περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσει την εκκίνηση της την πρώτη φορά. Στην ουσία το κλειδί εδώ είναι η επιλογή Wipe Data και Wipe Media ώστε να σβήσει οτιδήποτε υπάρχει μέσα στην συσκευή και να την φέρετε στο αρχικό της σημείο όπως όταν την αγοράσατε αλλά η το τελικό αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός όλων των επιλογών μαζί.

  Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και μετά από κάθε νέα ενημέρωση λογισμικού για τον όρο Καθαρή Εγκατάσταση απλά στην υπάρχουσα σας Πλήρης Διαγραφή Δεδομένων και να καθαρίσει η συσκευή με οτιδήποτε άχρηστο υπάρχει από πριν σε αυτήν.

  Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν μπορούμε να φτάσουμε σε πιο προχωρημένο σημείο διαγραφής δεδομένων και μορφοποίησης διαμερισμάτων όπως για παράδειγμα του Συστήματος που έχει εγκατεστημένο το Λογισμικό μας.

  Παρ'όλα αυτά όμως είναι μια καθαρή εγκατάσταση και μια πλήρης διαγραφή δεδομένων εσωτερικού χώρου αποθήκευσης.

  Προχωρημένη Διαγραφή Δεδομένων Συσκευής και Προχωρημένη Καθαρή Εγκατάσταση (Custom Recovery):

  Όπως το λέει και ο τίτλος εδώ χρειαζόμαστε ένα Τροποποιημένο Recovery (Custom Recovery) για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της Προχωρημένης Καθαρής Εγκατάστασης συσκευής και έπειτα ένα καλώδιο OTG και ένα Flash USB Stick όπου να είμαστε σίγουροι πώς το One μας αναγνωρίζει στο Custom Recovery Mode

  για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία Προχωρημένης Πλήρης Διαγραφής Δεδομένων της συσκευής ακόμα και του διαμερίσματος του Συστήματος, ώστε να εγκαταστήσουμε ξανά Λογισμικό σε "φρέσκο" και άδειο διαμέρισμα χωρίς προηγούμενα αρχεία Συστήματος.

  Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στην συσκευή μου με το TWRP Recovery. Οπότε εφόσον έχουμε ήδη εγκατεστημένο Λογισμικό όπως για παράδειγμα Cyanogenmod 11S 4.4, ενεργοποιούμε την συσκευή μας σε Recovery Mode (TWRP) και ακολουθούμε την σειρά των παρακάτω επιλογών στο μενού για να ολοκληρώσουμε την Προχωρημένη Καθαρή Εγκατάσταση:

  -Wipe Data
  -Wipe Cache
  -Wipe Dalvik Cache
  -Wipe Internal storage
  -Format data
  -Reboot

  Και εδώ σαφώς η πρώτη εκκίνηση της συσκευής θα πάρει περισσότερο χρόνο. Όπως βλέπετε σε αυτό το Recovery έχουμε περισσότερες επιλογές ακόμα και για την διαγραφή της Dalvik Cache και ξεχωριστά του Internal Storage (Εσωτερικού Χώρου Αποθήκευσης).

  Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας Προχωρημένης Πλήρης Διαγραφής Δεδομένων κάνουμε τα εξής αφού πρώτα έχουμε σιγουρευτεί ότι η συσκευή μας αναγνωρίζει το USB Stick μας και τα δεδομένα του στο Recovery Mode.

  Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό:

  -Αντιγράφουμε το αρχείο Λογισμικού zip που θέλουμε να εγκαταστήσουμε (Παράδειγμα Stock Rooted CM11S 44S) στο USB Stick μας και έπειτα αφού ενεργοποιήσουμε την συσκευή σε Recovery Mode(TWRP) ακολουθούμε τα παρακάτω:

  -Συνδέουμε το USB Stick στην συσκευή μας μέσω του καλωδίου OTG
  -Επιλέγουμε Mount και τσεκάρουμε με τικ το OTG
  -Επιλέγουμε Back
  -Επιλέγουμε Install Zip και βρίσκουμε το αρχείο zip που προηγουμένως έχουμε αντιγράψει στo USB Stick μας (Stock Rooted CM11S 44S).

  Για να το εντοπίσουμε πηγαίνουμε στην κορυφή της διαδρομής (Root Destination), αφού από πριν όπως ανέφερα έχουμε επιλέξει το Install Zip και έχει εμφανιστεί η οθόνη αναζήτησης του αρχείου και εκεί επιλέγουμε τον φάκελο /usb_otg όπου και είναι το USB Stick μας και μέσα βρίσκεται το αρχείο zip που χρειαζόμαστε.

  Δεν επιλέγουμε όμως το αρχείο zip αφού πρώτα θα κάνουμε την διαδικασία Προχωρημένης Πλήρης Διαγραφής Δεδομένων συσκευής. Αφού λοιπόν είμαστε σίγουροι ότι βλέπουμε τα αρχεία του USB Stick μας. Απενεργοποιούμε την συσκευή μας από το Power Off στο Recovery Mode (TWRP), αποσυνδέουμε το USB Stick μας, ενεργοποιούμε ξανά την συσκευή σε Recovery Mode (TWRP) και ακολουθούμε τις εξής επιλογές:

  -Wipe data
  -Wipe Cache
  -Wipe Dalvik cache
  -Wipe Internal storage
  -Wipe System
  -Format data
  -Reboot και έπειτα την επιλογή Recovery ώστε να γίνει αυτόματα επανεκκίνηση της συσκευής σε Recovery Mode (TWRP).

  Μετά από αυτό δεν υπάρχει πλέον λογισμικό στην συσκευή μας και θα το δείτε και εσείς αφού όταν επιλέξετε Reboot θα σας ρωτήσει λόγο για επιβεβαίωση λόγο της απουσίας Λογισμικού. Τώρα λοιπόν ακολουθούμε την διαδικασία που κάναμε παραπάνω για να επιβεβαιώσουμε πώς το One μας αναγνωρίζει τα αρχεία του USB Stick μας αφού έχει γίνει η επανεκκίνηση αυτόματα σε Recovery Mode (TWRP):

  -Συνδέουμε το USB Stick στην συσκευή μας μέσω του καλωδίου OTG
  -Επιλέγουμε Mount και τσεκάρουμε με τικ το OTG
  -Επιλέγουμε Back
  -Επιλέγουμε Install Zip και βρίσκουμε το αρχείο zip που προηγουμένως έχουμε αντιγράψει στο USB Stick μας (Stock Rooted CM11S 44S).

  Για να το εντοπίσουμε πηγαίνουμε στην κορυφή της διαδρομής (Root Destination), αφού από πριν όπως ανέφερα έχουμε επιλέξει το Install Zip και έχει εμφανιστεί η οθόνη αναζήτησης του αρχείου και εκεί επιλέγουμε τον φάκελο /usb_otg όπου και είναι το USB Stick μας και μέσα βρίσκεται το αρχείο zip που χρειαζόμαστε.
  -Επιλέγουμε το αρχείο zip και το κάνουμε εγκατάσταση σέρνοντας (Swype) δεξιά το δάχτυλο μας στην μπάρα που μας εμφανίζεται για επιβεβαίωση εγκατάστασης.

  Αφού γίνει η εγκατάσταση κάνουμε επανεκκίνηση σε Recovery Mode (TWRP) και πάλι (Reboot Recovery), και ακολουθούμε τα εξής βήματα μια τελευταία φορά για την Πλήρης Καθαρή εγκατάσταση:

  -Wipe Data
  -Wipe Cache
  -Wipe Dalvik Cache
  -Wipe Internal storage
  -Format data
  -Reboot

  Περιμένουμε να τελειώσει η πρώτη εκκίνηση της συσκευής που θα χρειαστεί κάποια ώρα και αφού γίνει η εκκίνηση της καλό είναι να περιμένουμε αφήνοντας την συσκευή 5 λεπτά αδρανής να φορτώσει όλα όσα χρειάζεται μετά την πρώτη της εκκίνηση από εγκατάσταση Λογισμικού και τέλος είμαστε έτοιμοι.
   

  #1
 2. y4kubu
  Cupcake Apr 14, 2015

  y4kubu , Apr 14, 2015 :
  Πως ενεργοποιούμε την συσκευή σε λειτουργία recovery ;
  Για να κανουμε καθαρή εγκατάσταση πρέπει το ΟΡΟ μας να είναι rooted ;
   

  #2
 3. Stefanidis
  Cupcake Apr 14, 2015

  Stefanidis , Apr 14, 2015 :
  με το τελευταιο reboot μας ζηταει να κανουμε install su.ειναι καλητερα να κανουμε reboot χωρις να ρουταρουμε ,και να το κανουμε πιο μετα?
   

  #3
 4. gaster
  Lollipop Moderator Apr 14, 2015

  gaster , Apr 14, 2015 :
  Καντο δεν υπαρχει προβλημα. Εξαλλου θα πρεπει να το κανεις μεσω Google Play η TWRP :)
   

  #4
 5. StathisSt
  Cupcake Apr 16, 2015

  StathisSt , Apr 16, 2015 :
  θελω να κανω μια καθαρη (απλη) εγκατασταση ενημερωσεων. πρωτα να περιμενω το CM12 (μεσω ΟΤΑ θα το κανω, δεν θελω να το βαλω χειροκινητα) ή να την κανω πριν απο το update?
   

  #5
 6. gaster
  Lollipop Moderator Apr 16, 2015

  gaster , Apr 16, 2015 :
  Αν εχεις custom recovery και OTB USB καλωδιο και φλασακι κανε καλυτερα την προχωρημενη πληρη διαγραφη δεδομενων. Αν δεν εχεις και χρησιμοποιεις stock recovery θα το κανεις αφου το εγκαταστησεις πρωτα το update με την απλη μεθοδο
   

  #6
  StathisSt likes this.
 7. enwsiths
  Donut Apr 30, 2015

  enwsiths , Apr 30, 2015 :
  Εγω θελω να κανω μια ερωτηση. Το παρελαβα σημερα και εχει πανω την εκδοση 4.4.4. Πηγα στην ενημερωση συστηματος και δεν βγαζει καποιο update ota. Νομιζα οτι εχει βγει το 5.0.1. Τι συμβαινει τελικα? Ακομα δεν εχει κυκλοφορησει?
   

  #7
 8. gaster
  Lollipop Moderator Apr 30, 2015

  gaster , Apr 30, 2015 :
  Φυσικα και εχει βγει απλα ερχεται σταδιακα στον καθενα. Αλλιως μπορεις να την περασεις χειροκινητα
   

  #8
 9. Stefanidis
  Cupcake May 23, 2015

  Stefanidis , May 23, 2015 :
  εκανα καθαρη εκγατασταση , τα εσβησα ολα ,αλλα οταν μπαινω σε recovery mode twrp παω να κανω εκγατασταση απο usb otg και δυστηχως δεν μου το αναγνωριζει . φυσικα δεν υπαρχει ουτε system μεσα ουτε τιποτα. τωρα τι κανω?
   

  #9
 10. gaster
  Lollipop Moderator May 23, 2015

  gaster , May 23, 2015 :
  Δοκιμασε αλλο στικακι η καλωδιο η και τα 2. Δεν ειναι φυσιολογικο να μην το αναγνωριζει. Δοαφορετικα πρεπει να εγκαταστησεις ξανα την Cyanogenmod μεσω fastboot η μεσω tool που εχει στο φορουμ. Κανε μια αναζητηση και θα το βρεις
   

  #10
 11. Stefanidis
  Cupcake May 24, 2015

  Stefanidis , May 24, 2015 :
  ενταξει εβαλα αλλο στικακι μου το αναγνωρησε φλασαρα την επισημη εκδοση cm-12.0-YNG1TAS17L-bacon-signed-fastboot_64GB αλλα σταματαει συνεχεια στο λογο της cm εχω περιμενει και μιση ωρα και δεν προχωραει.τι μπορει να φταει?
   

  #11
  gaster likes this.
 12. gaster
  Lollipop Moderator May 24, 2015

  gaster , May 24, 2015 :
  Αστο να τελειωσει φιλε. Ειναι το πρωτο boot-εκκινηση που γραφω και στον οδηγο οτι θα διαρκεσει καποια ωρα
   

  #12
 13. alekosm
  Donut Aug 26, 2015

  alekosm , Aug 26, 2015 :
  ειμαι σε 5.0.2 και θελω να παω στην 4.4.4 ξανά..πώς μπορώ?Καποιος οδηγός?Δέν μου εκατσε καλα η 5.0.2 και εχω θεματα.
   

  #13
 14. gaster
  Lollipop Moderator Aug 26, 2015

  gaster , Aug 26, 2015 :
  Μηπως να εκανες καθαρη εγκατασταση πληρης της Cyanogen OS 12.1 που κυκλοφορησε χτες σε Android 5.1;
   

  #14
 15. alekosm
  Donut Aug 26, 2015

  alekosm , Aug 26, 2015 :
  καθαρή?Εχω δεί τους οδηγούς..αλλά δέν ξέρω ποιος κάνει για μένα.Επίσης δέν επιθυμώ root της συσκευής.Επίσης διαβάζω ότι η 5.1.1 ή C OS 12.1 βγαζει κάποια bugs όσο αναφορά τη ληψη του δικτύου.
   

  #15
 16. gaster
  Lollipop Moderator Aug 26, 2015

  gaster , Aug 26, 2015 :
  Ναι. Το υπαρχον θεμα εδω αναφερει για την καθαρη προχωρημενη εγκατασταση. Προς το παρον δεν βλεπω καποια bugs με την COS 12.1
   

  #16