3
[ΟΔΗΓΟΣ ~ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ] Ξεκλείδωμα Bootloader, Εγκατάσταση Τροποποιημένου Recovery και Root

 1. gaster
  Lollipop Moderator Mar 12, 2015

  gaster , Mar 12, 2015 :
  Ρύθμιση, Προετοιμασία, Προϋποθέσεις:

  Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεκλειδώσετε τον Bootloader του OnePlus One σας, να εγκαταστήσετε Τροποποιημένο Recovery (Custom) και έπειτα να το κάνετε Root έτσι ώστε να έχετε την δυνατότητα εγκατάστασης άλλων Τροποποιημένων Λογισμικών (Custom Roms) από διάφορους προγραμματιστές, όπως επίσης και Κernels και εφαρμογές οι οποίες λειτουργούν μόνο με την δυνατότητα Root και είναι χρήσιμες για την συσκευή σας.

  Ο καθένας που θα ακολουθήσει τον παρακάτω οδηγό, το κάνει με δική του ευθύνη και κανένας άλλος δεν είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά της συσκευής του. Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία σας βρίσκεται στο 75%+ πριν ξεκινήσετε και ότι έχετε πάρει αντίγραφα των σημαντικών σας αρχείων αφού θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα σας με το ξεκλείδωμα του Bootloader.

  Εγκατάσταση ADB και Fastboot:

  1. Κατεβάστε το πλήρη πακέτο Android SDK εδώ. Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας. Έπειτα πατήστε στο DOWNLOAD FOR OTHER PLATFORMS > SDK Tools Only ή κάντε λήψη του μικρότερου πακέτου που περιέχει τα βασικά συστατικά εδώ.

  2. Ανοίξτε το αρχείο zip και μετακινείστε από το περιεχόμενο του τον φάκελο android-sdk-windows στην επιφάνεια εργασίας σας. Αν επιλέξετε να κάνετε λήψη του μικρότερου πακέτου, προχωρήστε απευθείας στο βήμα 5.

  3. Μόνο εάν έχετε κάνει λήψη του πλήρους πακέτου SDK, πηγαίνετε στον φάκελο android-sdk-windows και εκτελέστε το αρχείο SDK Manager.exe. Εγκαταστήστε τα ακόλουθα πακέτα (Υπάρχουν συνολικά 4 πακέτα).

  - Tools > Android SDK Tools, Android SDK Platform-tools.
  - Extras > Android Support Library, Google USB Driver.

  4. Μόνο εάν έχετε κάνει λήψη του πλήρους πακέτου SDK, πηγαίνετε πίσω στον φάκελο android-sdk-windows και εκεί θα πρέπει να δείτε έναν νέο φάκελο με όνομα platform-tools. Εάν δεν βλέπετε αυτόν τον φάκελο, επαναλάβετέ το προηγούμενο βήμα.

  5. Για να επιβεβαιώσετε ότι δουλεύει κανονικά, ανοίξτε ένα Παράθυρο Γραμμής Εντολών (Command Prompt Window) πατώντας ενώ βρίσκεστε ήδη μέσα στον φάκελο τα πλήκτρα Shift και δεξί κλικ και πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές:

  Εντολές:
  cd Desktop/android-sdk-windows/platform-tools
  adb version


  Εάν εμφανιστεί το μήνυμα "Android Debug Bridge version x.x.xx", τότε σημαίνει ότι δουλεύει. Εάν εμφανίσει σφάλμα το οποίο γράφει "that adb is not a recognized command", τότε σημαίνει ότι η διαδικασία δεν ήταν επιτυχής. Σε αυτήν την περίπτωση επαναλάβετέ προσεκτικά τα προηγούμενα βήματα. Κλείστε το παράθυρο γραμμής εντολών εφόσον είστε έτοιμοι και η διαδικασία ήταν επιτυχής.

  Σημαντικές πληροφορίες:

  - Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας να εμφανίζει τις επεκτάσεις αρχείων ώστε να μην γίνονται λάθη και μπερδέματα στις μετονομασίες αρχείων.

  - Εγκατάσταση Προγράμματος Οδήγησης (Drivers). Κάντε λήψη των οδηγών Universal ADB Driver από εδώ ώστε ο υπολογιστής σας να μπορεί να αναγνωρίσει την συσκευή σας και ως συσκευή διεπαφής ADB. Σε περίπτωση αποτυχίας εγκατάστασης χρησιμοποιήστε τον παρακάτω τρόπο:

  - Εγκαταστήστε τους τελευταίους οδηγούς USB Samsung (Samsung USB Drivers) από εδώ.
  - Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή (Πολύ σημαντικό).
  - Πηγαίνετε στην διαχείριση συσκευών, βρείτε την κατηγορία "Android Device και επιλέξτε
  "Ενημέρωση λογισμικού προγράμματος οδήγησης".
  - Επιλέξτε "Αναζήτηση στον υπολογιστή μου για λογισμικό προγράμματος οδήγησης".
  - Επιλέξτε "Επιτρέψτε μου να επιλέξω από την λίστα προγραμμάτων οδήγησης συσκευών στον υπολογιστή μου".
  - Επιλέξτε ADB Interface από την λίστα.
  - Επιλέξτε Samsung Android ADB Interface (Αυτός είναι πιστοποιημένος οδηγός προγράμματος οδήγησης).
  - Επιλέξτε "Ναι" για να συνεχίσετε.
  - Είστε έτοιμοι.

  Λήψεις
  Κάντε λήψη του τροποποιημένου recovery (Custom Recovery) αρχείου και του SuperSU zip αρχείου παρακάτω. Τοποθετήστε τα 2 αρχεία (recovery image και root zip) στον φάκελο platform-tools που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας μέσα στον φάκελο android-sdk-windows.

  Τροποποιημένο Recovery (Custom Recovery)
  TeamWin Recovery Project (TWRP) (Προτεινεται η εκδοση 2.8.5 και νεοτερη για να δουλευει το reocvery σε περιπτωση εγκαταστασης της εκδοσης Cyanogen OS12(CM12S)

  Root
  SuperSU

  Το να κάνετε Root αυτήν την συσκευή, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Πριν ξεκινήσετε όμως, προτείνεται να προσπαθήσετε τουλάχιστον να καταλάβετε τί ακριβώς κάνει το κάθε κομμάτι της όλης διαδικασίας. Όπως και να 'χει.

  Αυτός ο οδηγός εξηγεί με την σωστή σειρά ξεχωριστά το κάθε βήμα με τις λεπτομέρειες που θα χρειαστείτε, για να τον ολοκληρώσετε επιτυχώς. Κάθε νέο βήμα που κάνετε προϋποθέτει πως θα δουλέψει εφόσον το κάθε προηγούμενο βήμα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Ουσιαστικά η σειρά με την οποία θα ξεκινήσετε για να πάνε όλα ομαλά και να δουλέψουν όλα τα βήματα, είναι:

  1. Ξεκλείδωμα του Bootloader.
  2. Εγκατάσταση Τροποποιημένου Recovery (Custom Recovery).
  3. Root.

  1.Ξεκλείδωμα Bootloader: Ανοίγει την πόρτα της εσωτερικής μνήμης της συσκευής ώστε να μπορεί να εγγράψει σε αυτήν. Αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση (flash) διάφορων εικόνων (images, zip e.t.c.) στα κύρια διαμερίσματα του τηλεφώνου.

  2.Εγκατάσταση Τροποποιημένου Recovery (Custom Recovery): Το Τροποποιημένο Recovery εγκαθίσταται στο διαμέρισμα Recovery της συσκευής και επ-αναγράφει το αρχικό προεπιλεγμένο recovery (Stock).

  Τα τροποποιημένα Recoveries δίνουν προχωρημένη λειτουργικότητα αφού πλέον έχετε την δυνατότητα να ολοκληρώνετε πλήρες καθαρισμό δεδομένων(full wipes), εγκατάσταση αρχείων zip με υποστήριξη εγκατάστασης μέσω recovery, δημιουργία πλήρων αντιγράφων ασφαλείας ολόκληρης της συσκευής σας NAND (Nandroid Βackup) και άλλες διάφορες λειτουργίες.

  Για να εγκαταστήσετε τροποποιημένο recovery, απαιτείται το ξεκλείδωμα του Bootloader.

  3.Rooting: Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση Root ακόμα και αν εγκαταστήσετε μέσω του τροποποιημένου recovery ένα Τροποποιημένο Λογισμικό το οποίο είναι ήδη Root από μόνο του (Pre-Rooted Custom Rom), ή να εγκαταστήσετε ένα αρχείο zip το οποίο περιλαμβάνει τα εκτελέσιμα αρχεία SuperSU (SuperSU Binaries) και που για να επιτευχθεί, η εγκατάσταση τροποποιημένου recovery, είναι αναγκαία.

  Αφού ολοκληρώσετε τα βήματα και όλη την διαδικασία και η συσκευή σας είναι πλέον Root, έπειτα η συσκευή θα έχει εγκατεστημένο τροποποιημένο recovery (Custom Recovery) ενώ και ο bootloader της θα είναι ξεκλείδωτος. Φυσικά και καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε να διαβάσετε ξανά τις οδηγίες του οδηγού και όταν σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι, ξεκινάτε. Πάμε λοιπόν για την έναρξη της διαδικασίας.

  1. Ξεκλείδωμα Bootloader
  • Απενεργοποιήστε την συσκευή σας. Έπειτα ενεργοποιήστε την σε λειτουργία fastboot κρατώντας τα πλήκτρα Αυξομείωσης Έντασης (Volume Up) και ενεργοποίησης (Power Button). Στην οθόνη θα εμφανιστεί το μήνυμα "fastboot" που σημαίνει ότι επιτυχής η συσκευή σας ενεργοποιήθηκε σε λειτουργία fastboot.

  • Συνδέστε την συσκευή σας στον υπολογιστή και έπειτα ανοίξτε ένα παράθυρο γραμμής εντολών. Εκεί πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές:

   Εντολές:
   cd Desktop/android-sdk-windows/platform-tools
   fastboot devices
  Αυτή η εντολή θα εμφανίσει τις συνδεδεμένες συσκευές Αν ο σειριακός αριθμός της συσκευής σου εμφανιστεί, τότε είσαι έτοιμος να προχωρήσεις παρακάτω. Αν ΟΧΙ τότε σημαίνει ότι οι οδηγοί προγράμματα οδήγησης (Drivers), δεν έχουν εγκατασταθεί σωστά. Για να μπορέσετε να συνεχίσετε πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι έχετε ολοκληρώσει το βήμα της εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης (drivers) επιτυχώς, έτσι ώστε να εμφανιστεί η συσκευές σας στις συνδεδεμένες συσκευές.
  • Αν η συσκευή σας έχει αναγνωριστεί από την παραπάνω εντολή, συνεχίστε για την ολοκλήρωση ξεκλειδώματος του Bootloader πληκτρολογώντας την παρακάτω εντολή:
   Να ΘΥΜΑΣΤΕ πως μετά την εκτέλεση αυτής της εντολής, όλα τα δεδομένα της συσκευής σας θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ:

   Εντολή:
   fastboot oem unlock

  • Αφού η προηγούμενη εντολή έχει εκτελεστεί και η διαδικασία της τελείωσε, πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή:

   Εντολή:
   fastboot reboot
  Η συσκευή θα κάνει επανεκκίνηση. Περιμένετε μέχρι έχει γίνει η πλήρης εκκίνηση της στο λειτουργικό σύστημα Android και έπειτα εφαρμόστε τις ακόλουθες ρυθμίσεις σε αυτήν:
  • Εντοπισμός Σφαλμάτων USB (USB Debugging) Στην συσκευή σας, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο > Αγγίξτε 7 φορές την φράση "Αριθμό Κατασκευής". Αυτό θα ενεργοποιήσει τις Επιλογές Για Προγραμματιστές. Τώρα επιστρέψτε πίσω στις ρυθμίσεις > Επιλογές Για προγραμματιστές > Και ενεργοποιήστε τον "Εντοπισμό Σφαλμάτων USB".

  • Απενεργοποιήστε Την Προστασία Recovery Cyanogen (CM Recovery Protection) Στην συσκευή σας, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις > Επιλογές Για Προγραμματιστές. Έπειτα απενεργοποιήστε την επιλογή "Ενημέρωση Recovery Με Τις Ενημερώσεις Συστήματος" (Update Recovery With System Updates).

  • Κλείστε το παράθυρο γραμμής εντολών και συνεχίστε στο επόμενο βήμα του οδηγού στο επόμενο μέρος [ΟΔΗΓΟΣ ~ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ] Ξεκλείδωμα Bootloader, Εγκατάσταση Τροποποιημένου Recovery και Root.
   

  #1
  VangelisGi, poseidvn and johnpyla like this.
 2. hatsiko7
  Donut Mar 13, 2015

  hatsiko7 , Mar 13, 2015 :
  Καλησπερα, εκανα ολη την διαδικασια αλλα τελικα δεν μπορω να καταλαβω αν ειμαι rooted ή οχι. Το SuperSU ειναι εγκατεστημενο αλλα νομιζω δεν λειτουργει. Επισης κατεβασα το Root Checker και μου λεει οτι η συσκευη δεν ειναι root. Πως μπορειτε να με βοηθησετε?
   

  #2
 3. gaster
  Lollipop Moderator Mar 13, 2015

  gaster , Mar 13, 2015 :
  Γεια σου φιλε μου. Καταρχην μπορεις να μου πεις ποια εκδοση λογισμικου έχεις; Αν εχεις την CM12, το root στο εμφανιζει στις επιλογες για προγραμματιστες οπου εκει πρεπει να επιλεξεις στην επιλογη Root > Apps And Adb. Αν εχεις την CM11S, απλα μπες στην εφραμογη SuperSU και στις ρυθμισεις εκει που γραφει για τα δικαιωματα root βαλε την επιλογη "Χορηγησε"
   

  #3
 4. hatsiko7
  Donut Mar 13, 2015

  hatsiko7 , Mar 13, 2015 :
  Έχω αυτό που επισυνάπτω. Συγνώμη αν σε ζαλιζω... Επίσης αν έχω την cm 12 στις επιλογές δεν βγάζει πουθενα την διαδρομή που μου γράφεις... Μήπως δεν είναι root το κινητό? Στο SuperSU το έχω όπως γράφεις... Ακόμα να ρωτήσω το usb debug και το cm updates τα επαναφέρω όπως πριν την διαδικασία ή όχι? Ευχαριστω φίλε
   

  Attached Files:


  #4
 5. gaster
  Lollipop Moderator Mar 13, 2015

  gaster , Mar 13, 2015 :
  Φίλε για να μην ταλεπωρείσαι τσάμπα, δοκίμασε απλά να εγκαταστήσεις αυτό http://forum.xda-developers.com/oneplus-one/development/rom-stock-rooted-xnph05q-t3027033 το αρχείο όπου είναι η έκδοση που ήδη έχεις της CM11S XNPH05Q αλλά είναι πρε ρουταρισμένη ήδη, οπότε σίγουρα θα είναι root.

  Αλλά πρίν κάνεις αυτό πήγαινε στις ρυθμίσεις του SuperSU όπως σου είπα και εκεί που γράφει κάτι σχετικό για τα δικαιώματα ή πρόσβαση root με 3 επιλογές πρότρεψε, χορήγησε και απέκλεισε νομίζω, εσύ βάλε το Χορήγησε. Μετά κάνε επανεκκίνηση την συσκευή και τσέκαρε με την εφαρμογή που είπες πρίν αν είσαι root. Επίσης στην φωτογραφία που μου έδιξες, πάτα συνεχόμενα μερικές φορές εκεί που γράφει Build Date ώστε να σου ανοίξουν οι επιλογές για προγραμματιστές.

  Μετά πήγανε πίσω στις ρυθμίσεις κάτω-κάτω και μπές εκεί που γράφει Επιλογές Για Προγραμματιστές και δές αν υπάρχει κάτι για το root εκεί. Αν έχεις custom recovery το Update CM Recovery απενεργοποιησέτο από τις Επιλογές Για Προγραμματιστές και το Android Debugging ενεργοποίησε το κανονικά.
   

  #5
 6. hatsiko7
  Donut Mar 13, 2015

  hatsiko7 , Mar 13, 2015 :
  Τώρα δούλεψε, πιθανόν από την επανεκκίνηση που έκανα. Το check root μου λέει ότι η συσκευή είναι πλέον root. Μια τελευταία (ελπίζω) ερώτηση, πως προσθέτω εφαρμογές στο SuperSU? Ευχαριστω και πάλι για την βοήθεια...
   

  #6
  gaster likes this.
 7. gaster
  Lollipop Moderator Mar 17, 2015

  gaster , Mar 17, 2015 :
  Το SuperSU φίλε μου είναι απλά η εφαρμογή που παραχωρεί τα δικαιώματα root σε εφαρμογές. Ότι εφαρμογή χρησιμοποιείς που απαιτεί δικαιώματα root, αυτόματα μπαίνει στην λίστα εφαρμογών του SuperSU όπου απλά σου δείχνει ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν root δικαιώματα.
   

  #7
 8. neokostas1
  Gingerbread May 16, 2015

  neokostas1 , May 16, 2015 :
  To link για τα samsung drivers είναι broken. Σου είναι ευκολο να μας δώσεις το ανανεωμένο?
  Ευχαριστω πολυ!
   

  #8
 9. gaster
  Lollipop Moderator May 16, 2015

  gaster , May 16, 2015 :
  Φιλε μου μολις πατησα στο link και κανει αυτοματα ληψη το αρχειο .exe των drivers. Μηπως ο browser σου εχει καποιο θεμα και δεν σε αφηνει να γινει η ληψη;
   

  #9
 10. neokostas1
  Gingerbread May 16, 2015

  neokostas1 , May 16, 2015 :
   

  Attached Files:


  #10
 11. neokostas1
  Gingerbread May 16, 2015

  neokostas1 , May 16, 2015 :
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2645355

  αυτό είναι το ίδιο? ειναι το ανανεωμενο
   

  #11
 12. gaster
  Lollipop Moderator May 17, 2015

  gaster , May 17, 2015 :
  Εγω μολις παταω στην λεξη εδώ στον οδηγο που ειναι και ο συδνεσμος, απευθειας μου ξεκιναει ληψη του αρχειου. Περιεργο μου φαινεται αυτο. Δοκιμασε με καποιον αλλον browser αν θελεις
   

  #12
 13. neokostas1
  Gingerbread May 17, 2015

  neokostas1 , May 17, 2015 :
  Και απο κινητο το ιδιο μου κανει...μπορεις να μου πεις λιγο την ακριβη εκδοση για να την κατεβασω απο αλλο link? Η να μου παραθεσεις ενα αλλο λινκ;
   

  Attached Files:


  #13
 14. gaster
  Lollipop Moderator May 17, 2015

  gaster , May 17, 2015 :
  Μηπως ο παροχεας σου φταει; Οπως και να εχει και εκεινο που εβαλες απο το XDA που ειναι για το OnePlus One drivers κανει. Δοκιμασε εκεινο
   

  #14
 15. neokostas1
  Gingerbread Jun 8, 2015

  neokostas1 , Jun 8, 2015 :
  δυστηχώς δεν ειχα ιντερνετ για να ευχαριστησω αυτον τον ανθρωπο που τοσο απλα εξηγει τα παντα και ακομα και σε εμας τους αρχαριους δινει την ευκαιρια να εξερευνησουμε λιγο πιο πολυ αυτο το κινητο πλεον! ειμαι στην τελευταία εκδοση Nightly 6/6/2015 και το κινητο ειναι αλλο κινητο! Το μόνο προβλημα που υπάρχει είναι στην κάμερα αλλα πλέον μικρή σημασία γιατι υπάρχουν ανανεωμένες κάμερες (ακόμα και η στοκ) που ολα ειναι ακομα καλύτερα! Ευχαριστώ πολυ @gaster
   

  #15
  gaster likes this.
 16. gaster
  Lollipop Moderator Jun 8, 2015

  gaster , Jun 8, 2015 :
  Παρακαλω φιλε να εισαι καλα. Για καμερα δοκιμασε τις παρακατω και κρατα οποια σου αρεσει. Του ColorOS ειναι πολυ καλη εξισου:

  https://forums.oneplus.net/threads/app-ported-coloros-camera-beta.269716/

  http://forum.xda-developers.com/oneplus-one/themes-apps/port-coloros-camera-cm11s-t3030369

  http://forum.xda-developers.com/oneplus-one/themes-apps/app-cameranext-modded-t2999275
   

  #16
 17. marios_ch
  Cupcake Dec 18, 2015

  marios_ch , Dec 18, 2015 :
  παιδια οποιος μπορει να βοηθησει θα το εκτιμησω δεοντως εχω κανει και φορματ τον υπολογιστη και παλι ακρη δεν βγαινει.

  δοκιμαζω και με αυτο τον οδηγο αλλα και με bacon root toolkit και δεν ξεκλειδώνει τον bootloader.

  ενω λεει οτι ξεκλειδωνει κανει επανεκκινηση και ειναι οπως πριν. δεν εχει κανει wipe, ουτε το 1 αργο boot. ειναι δυνατον να ξεκλειδώνει χωρίς wipe?

  να δοκιμασω το 2 βημα στο root kit να δω η θα κολλησει καπου?

  θενκς
   

  #17