6
OP6 OxygenOS9 Wi-Fi tethering not working with Volkswagen

  1. uwegattung
    Cupcake Jan 24, 2019


    #61
  2. david plault
    Cupcake Feb 10, 2019


    #62
  3. Crabman1312
    Honeycomb Feb 12, 2019

    Crabman1312 , Feb 12, 2019 :
    I just upgraded to 9.0.4 and went to my car for a short test. WiFi connects, but there is still no connection to the internet.

    This is very sad, especially regarding the current "design our next oxygenOS feature" instead of repairing the current errors.
     

    #63
  4. david plault
    Cupcake Feb 12, 2019


    #64
  5. david plault
    Cupcake Feb 13, 2019


    #65
  6. ardaski
    Cupcake Mar 2, 2019

    ardaski , Mar 2, 2019 :
    Samsung S8 / S9 on Android 9 works fine.
    Still not working on OP6T
    Please fix the problem.
    Seems to be OP related
     

    #66
  7. Crabman1312
    Honeycomb Mar 2, 2019

    Crabman1312 , Mar 2, 2019 :
    I am in contact with the support team, reproduced the error and uploaded the logfile with some screenshots.

    Hoping for an answer soon.
     

    #67
    marco sozzi likes this.
  8. marco sozzi
    Cupcake Mar 4, 2019

    marco sozzi , Mar 4, 2019 :
    Same problem OP6 Tiguan2.0. Let me know if i can help you with log files or tests.
     

    #68
  9. bilicide
    Cupcake Mar 6, 2019

    bilicide , Mar 6, 2019 :
    Hi. I have exactly the same problem, VW Discover Media 2017, connecting to the hotspot but no Internet connection. I have 2 phones, OP5 and OP5T, the problem appeared immediately as I updated to Android Pie (9).
    Any news about it? Does anybody know if it's navi unit or phone related?
    Thanks.
     

    #69
  10. Crabman1312
    Honeycomb Mar 7, 2019

    Crabman1312 , Mar 7, 2019 :
    Because of the update it's oxygenOS related, after the update to android 9. I am sure about it. I tested the internet connection with an iPhone without a problem.
     

    #70
  11. bilicide
    Cupcake Mar 7, 2019

    bilicide , Mar 7, 2019 :
    Yes, it's clearly after the update to Android 9. The question is: is maybe the navi unit's software too old to properly work with Android 9?
    (It would be interesting to test with another phone, another brand, also with Android 9)
     

    #71
  12. ardaski
    Cupcake Mar 10, 2019


    #72
  13. VoodooSixG
    Cupcake Mar 11, 2019

    VoodooSixG , Mar 11, 2019 :
    Hi, just to add I am also having the same issue with a 2018 Golf after the upgrade to Android Pie (both 9.0.3 and 9.0.4) it would seem that things are at a bit of an impasse at the moment. Based on Chris's response from OP below, it would seem that there has been a change of behaviour in the OnePlus implementation (possibly a Google code change) of the hotspot negotiation. Arguably, the OP/Google implementation is now "to standards" but VW appear to rely on the previous "assumed" defaults and used that as a shortcut to set the gateway as 192.168.43.1.

    I suspect that OnePlus will argue, not entirely unreasonably, that theirs is the correct implementation and won't "fix" the issue. But getting VW to make the change might be even less likely - especially if, as seems to be the case, a big manufacturer like Samsung have worked around the issue and it doesn't affect the more popular brands. I also assume that it will require a trip to the dealer to get the updated software too...

    Fingers cross either OnePlus works around the issue or VW fix it... but I'm not holding my breath. :(

     

    #73
  14. Crabman1312
    Honeycomb Mar 15, 2019

    Crabman1312 , Mar 15, 2019 :
    I sent my log file some weeks ago and after I forwarded the last post at the beginning of this week to my open ticket, I got a great answer. They said they identified the problem inside a special behaviour of the VW Entertainment System. They try to fix it with the next update.

    Let's hope for the best!
     

    #74
    G_Davide_Cesana_RXXf likes this.
  15. uwegattung
    Cupcake Mar 15, 2019


    #75
  16. G_Davide_Cesana_RXXf
    Cupcake Mar 21, 2019

  17. Gesontbon
    Cupcake Mar 29, 2019


    #77
    Crabman1312 likes this.
  18. A1554252043288
    Cupcake Apr 3, 2019

    A1554252043288 , Apr 3, 2019 :
    Crabman1312, is the fix from VW or OnePlus.

    Have a VW Tiguan Allspaces and see the issue on on two phones OnePlus 5 & Tti
     

    #78
  19. Crabman1312
    Honeycomb Apr 3, 2019

    Crabman1312 , Apr 3, 2019 :
    I suppose, the fix will be coming from OnePlus. Both companies know about the problem, but VW seems to be too big and slow to change a software for all their entertainment systems.

    Yesterday I asked OnePlus for the fix - regarding my ticket. They said, they are working on it.

    VW says, it's an issue with the phone. With other phones especially those with Android 8 tethering seems to work. Please correct me if I'm wrong.
     

    #79
    A1554252043288 likes this.
  20. A1554252043288
    Cupcake Apr 3, 2019

    A1554252043288 , Apr 3, 2019 :
    cheers fingers crossed don't have any other phone model just OnePlus 5 and 5t.
     

    #80