0
[Tutorial] MSMdownloadtool untuk OnePlus 3/3T/5/5T/6/6T/7/7 Pro

  1. amirhussaini93
    Ice Cream Sandwich Sep 14, 2019

    amirhussaini93 , Sep 14, 2019 :
    Tutorial, menyelamatkan peranti OnePlus 3/3T/5/5T/6/6T/7 Pro yang mengalami masalah perisian. (Untuk OnePlus One (Bacon Root Toolkits, or BRT masih boleh guna, OnePlus 2 dan X, boleh cari gali dekat forum XDA, maaf)
    Semua pautan dalam ni ambik dari forum XDA, jadi untuk OnePlus 6, dah uji (selalu guna) takda masalah.

    AMARAN = Pastikan dah buat salinan data sebelum mulakan sesuatu proses dan risiko tanggung sendiri tau. Kita tak tanggungjawab sekiranya telefon tu koma atau pening.

    Sedut dulu barang ni mengikut model telefon, kita mula dengan perisian msmdownloadtool ni.
    OnePlus 3 (OxygenOS 9.0.5)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117936392
    OnePlus 3T (OxygenOS 9.0.5)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117936336
    OnePlus 5 (OxygenOS 9.0.8)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117936656
    OnePlus 5T (OxygenOS 9.0.8)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117936337
    OnePlus 6 (OxygenOS 9.0.8)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117936338
    OnePlus 6T (OxygenOS 9.0.16)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117936340
    OnePlus 7 (OxygenOS 9.5.8)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117932130
    OnePlus 7 Pro
    GM21AA (OOS 9.5.11)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117930772
    GM21BA (OxygenOS 9.5.11)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117932122
    GM31CB (OxygenOS 9.5.10, T-Mobile)
    https://androidfilehost.com/?fid=6006931924117940826

    Msmdownloadtool ni, bahasa mudah dia nak bagi telefon ampa jadi standard balik, semua partition jadi seperti asal, macam baru keluar dari kilang selepas proses QC.
    Untuk model OnePlus 6 tu, dah uji dan boleh pakai, manakala untuk model lain tu boleh cuba sebab takda telefon nak pastikan.

    Untuk driver qualcomm pulak
    https://drive.google.com/open?id=1hBiC4Kcb1Kt4p5yTX808mZyH4bKK5zCo
    Untuk pengguna Windows 8 dan ke atas, kena masuk mod Disable Driver Signature Enforcement (untuk overwrite driver)
    https://goo.gl/p3okLG <ambik option two. Ada cara lain, rasanya dalam tu ada ajar. Tapi selalu buat disable driver signature enforcement ja. hahaha

    Untuk pasang driver tu, telefon padam dulu kemudian buat macam ni
    - Tekan butang volume up selama 5 saat lalu connect telefon dengan komputer.
    - Perhatikan dia install driver apa, tengok Device Manager tu ada tak US8_BULK? Kalau ada, klik kanan dekat driver tu ambik update dan cari lokasi fail driver yang download tadi tu
    - Pastikan dekat Device Manager tu, keluar qualcomm dekat port (COM). Rasanya Windows 10 dia automatik pasang driver tu.

    Ok, ni bahagian yang mana kita biarkan perisian buat kerja, iaitu perisian msmdownloadtool.
    - Pastikan telefon steady connect dengan komputer (kalau lepas pasang driver tu biarkan ia begitu)
    - Klik kanan ambik run as administrator dekat msmdownloadtool tu.
    - Tekan start untuk mulakan proses. Kalau kat sini sangkut, tekan butang power lama-lama (dalam 10 saat), kemudian on balik lepas off balik (tekan butang power lama-lama sampai padam). Ulang balik proses atas ni, yang msmdownloadtool.
    - Bila proses dah siap, akan dengar bunyi disconnect dekat komputer dan telefon dah hidup sendiri (boleh cabut cable dah time ni)
    - Telefon jadi macam baru keluar kilang, yang mana dah buka bootloader, jadi tutup. Ya, baru keluar kilang, kosong, standard pekak.
    Lepas tu, boleh la sedut versi terkini OxygenOS sama ada stabil atau Open Beta dan kemaskini ja (lakukan pemasangan bersih, iaitu format data (TWRP) atau erase everything (stock recovery) atau ikut cara yang ampa selesa.

    Kesimpulannya, proses yang pakai msmdownloadtool ni merupakan pilihan yang terakhir setelah pelbagai cara tiada jalan penyelesaian. Kena ingat, selagi masalah perisian, boleh guna kaedah ini. Kecuali masalah perkakasan, itu kena rujuk yang pakar la. Serta, status bootloader akan locked balik. (boleh la guna ni kalau nak jual telefon kan?)

    Kalau yang dah usik partition tu, molek benar la guna kaedah ini.

    Pernah guna kaedah ni dekat OnePlus 2 (masa tu isu pengimbas cap jari gila), OnePlus 3 ka 3T tah pernah kena sekali, dengan OnePlus 5, serta OnePlus 6 (tiap kali main custom ROM, nak balik ke OxygenOS, pasti akan guna kaedah ni hahaha).

    Kalau telefon takda masalah, sedut siap-siap benda alah ni. Mana nak tau suatu hari nanti ada masalah perisian, ada penyelesaian. Boleh dikatakan ini tool kecemasan.

    Moga kaedah ini dapat menyelamatkan telefon ampa dalam masalah perisian. Kalau masalah perkakasan, tahu kan nak cari sapa.

    * If i need to write in English, please tell me. Because i thought region section allow speak in country language. :D

    Credit link msmdownloadtool, Some_Random_Username ;)
     
    Last edited: Sep 14, 2019

    #1
  2. Nikto243
    Cupcake Oct 13, 2019


    #2